Doris Mironescu despre "Sebastian în vis"
Preiau abuziv (sper să nu ajung în cremenal) o postare absolut desperantă, absolut minunată de pe blogul Soirs, pe care nu mai contenesc să-l laud.
[De fiecare dată când îl citesc, am aceeaşi senzaţie ca atunci când citeam unele dintre marile jurnale, de la Julien Green la Gombrowicz sau (ei, da!) Kafka.]
Iată, deci, textul postat azi:
D.: ‘Cred că nu poţi avea o viaţă şi să şi citeşti. Cred că între cele două e o incompatibilitate. Mergea înainte, când aveai atâta timp liber şi nimic de făcut, ne plimbam toţi în cerc ca într-o curte de închisoare. Azi e imposibil. Un tip care ar mai avea lecturi, nu întâmplătoare, ‘beletristice’, ci lectura densă, sistematică, adevărată, care exista înainte, nu are o viaţă, e un tip terminat – clar’.
Mircea Braga are câteva zeci de poeme inedite ale lui Mircea Ivănescu, dăruite lui de minunatul genitor al lui Mopete (da, ştiu, cu literă mică - dar însă totuşi...).
A alcătuit din ele un volum, care va apărea curând.
(Tocmai îi scriu postfaţa).
Revin, ca reporterii, cu amănunte. :)
Ieşeam pe la amiază de la Muzeul de Istorie Naturală şi mergeam, cu Sebastian între mine şi Cami, pe strada Cetăţii.
Acum trei minute, citesc undeva, în loc de "Blaga era resimţit în latura elegiacă", "Blaga era nesimţit în latura elegiacă". :)
Ceea ce fireşte că, în primă instanţă, m-a dus cu gândul la axioma lui Leconte de Lisle după care "toţi elegiacii sunt nişte canalii".
Iar în a doua instanţă, m-a făcut să mă întreb cât se poate de serios dacă nu cumva atât axioma lui L.de L., cât şi misreading-ul meu n-or fi având temeiurile lor.
Azi-dimineaţă, pe la 8 fără ceva.
Cami, lângă pătuţ: Te-ai trezit, Chupa Chups?
Sebastian (întinzându-se, căscând de-i trosneau fălcile, cu ochii tiviţi de somn; văzând că se aşteaptă un răspuns de la el, explică într-un târziu): Vorbesc în limba somnului.
Sunt de aseară pe Facebook şi nu m-am dezmeticit încă. Am avut acum un an o lectură cu Ion Mureşan la MNLR, o vorbă a lui din seara aia îmi revine ca un power play în minte de aseară încoace: clama Muri atunci că "Internetul e spirit făcut vizibil". Ei bine, trăgând cu orele în jos şi-n sus de bara din dreapta, îmi spun că, dacă Facebook e sufletul nostru colectiv, atunci e vraişte. Policolor şi vraişte. :)
Read more...În dimineaţa asta:
Sebastian: Tati, trenuleţul Thomas e bun sau rău?
Eu: Ştiu eu, tu cam cum crezi că e?
Sebastian (fără şovăială): Bun.
Eu: Şi cum e mai bine să fii, bun sau rău?
Sebastian (tot fără şovăială): Bun.
Eu (emoţionat de angelismul odraslei): Şi de ce crezi tu aşa?
Sebastian (cu naturaleţea celui mai tranzacţional dintre îngeri): Dacă eşti bun, primeşti maşinuţe şi bombonele.
[Culmea e că nici măcar nu-i plac bomboanele...]
Bonus, chipul îngerului do ut des:
E acum pe ProTV City of Angels - siropos şi lipicios, îmi emoţionează ca de obicei inima naivă şi sentimentală. Mă emoţionează de fapt nu numai filmul, ci amintirea acelei seri de prin 2003 în care Mircea Ivănescu mi-l povestea de asemenea emoţionat. Îi plăcea mult versiunea blondă a frumuseţii, dar de data asta îl impresionase mai mult Nicolas Cage - îmi aduc aminte remarca lui: "Ai observat că, atunci când e înger, toate emoţiile de pe faţă i se văd ca de după o placă groasă de sticlă?".
Pentru ca acum, prin lentila groasă a memoriei, toate emoţiile de pe chipul lui M.I. să le văd ca de după o placă de sticlă. Semn că a devenit ce era de mult - înger.
Au apărut săptămâna asta două cronici care fireşte că m-au bucurat mult, a Simonei Sora în Dilema veche şi a lui Radu Voinescu în Cafeneaua literară.
Cum pentru a citi online Dilema veche trebuie să fii abonat, şi cum poate că nu toată lumea are abonament, transcriu mai jos textul Simonei Sora - al lui Radu Voinescu e la doar un click distanţă. :)
Simona Sora
Cruzime
Mi-a plăcut mult ce zicea Radu Vancu anul trecut, într-un interviu din revista braşoveană Corpul T, despre „proba scriitorului“, despre felul în care, înainte de a te apuca de scris, ar trebui să te şi desensibilizezi, să poţi s-o încasezi lejer, să te doară ca în vis. Mi-a plăcut şi că n-a dat-o ca pe-o lemă, ci simplu, ca pe-o probă sportivă, de rezistenţă: „Să încerce“ – zicea poetul sibian – „să vadă dacă pot fi scriitori, să încerce să scrie un text în care să fie cît de cruzi pot ei, fie cu ei înşişi, fie cu cei apropiaţi. Acolo se vede textul scriitorului, dacă eşti în stare să faci asta, dar trebuie să vezi dacă poţi să fii suficient de crud cu tine şi cu ceilalţi pentru că dup-aia, cînd o să publici, o să fie tot ca un fel de cruzime faţă de tine să te expui în faţa celorlalţi... Dacă eşti în stare să te expui aşa şi să nu-ţi pese... n-are cum să nu îţi pese de reacţii, dar măcar să o încasezi lejer, fără să te doară prea tare, să te desensibilizezi, cum se zice în scurt, atunci poţi să fii scriitor, dacă nu... nu“.
Cam în perioada asta se fac zece ani de la debutul cu Epistole pentru Camelia. E o carte pe care practic n-a văzut-o cam nimeni - a apărut într-o sută de exemplare la o editură sibiană şi n-a fost distribuită deloc, aşa încât a avut doar două cronici, una a lui Doris Mironescu, cealaltă a lui Dragoş Varga. Îmi aduc aminte că, la lansare, Cami m-a obligat să-mi iau cămaşă şi sacou - singura lansare la care m-am prezentat în halul ăsta. Iar soacră-mea, după ce a citit câteva pagini, a întrebat-o pe Cami: "Şi astea le scrie Radu aşa, din capul lui?!".
Aşa că transcriu mai jos două poeme, ca să vedeţi de ce se mira soacră-mea.
©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.