luni, 9 ianuarie 2012

Revista Transilvania. Lansare & evaluare



















Anul trecut, toate editurile, precum şi revistele academice şi de cultură au fost invitate de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice să-şi depună dosarul pentru o nouă evaluare (condiţiile fiind de data asta mult mai dure). Împreună cu Dragoş Varga, Horia Savu şi Ovidiu Tomuleţiu, colegii mei de la revista Transilvania, am tras din greu la dosarul ăsta, dar până la urmă a cam meritat - în domeniul Limba şi literatura română, la care am cerut să fim evaluaţi, nici o revistă din România n-a intrat în grupa valorică A (ceea ce e cam trist; înseamnă că, pe domeniul ăsta, nu există nici o revistă românească de nivel internaţional ISI), şi doar patru reviste au fost admise în grupa valorică B - Transilvania fiind, dintre ele, singura cu apariţie lunară (celelalte trei fiind, dacă nu mă înşel, anuare). E o clasificare esenţială pentru mediul universitar, A şi B fiind singurele grupe valorice recunoscute de Ministerul Educaţiei pentru promovarea academică. 
Fiind vorba de o clasificare atât de importantă, fireşte că au urmat o serie de contestaţii - deocamdată numai în ce priveşte evaluarea editurilor. Discuţia se poartă mai ales pe Contributors, s-au pronunţat până acum Horia Pătraşcu (aici şi aici), Alexander Baumgarten (aici) şi Cristian Ciocan (aici).  
Vă invit să vorbim despre toate astea, şi nu numai despre ele, la prezentarea numărului 12/2011 al revistei Transilvania şi a antologiei Resurecţia baladei. Critici şi eseişti sibieni, editate de Centrul Cultural Interetnic Transilvania. Ambele vor fi lansate marţi, 10 ianuarie (adică mâine), de la ora 17, la Biblioteca judeţeană ASTRA, corpul B.

6 comentarii:

Anonim,  9 ianuarie 2012 la 17:12  

oare unde e făcută fotografia de pe copertă?

Radu Vancu 9 ianuarie 2012 la 17:52  

E o fotografie de Louis Guermond (francez românofil, fotograf talentat și multipremiat), cu Catedrala Catolică și Biserica Evanghelică din centrul Sibiului - lucrate serios în Photoshop.

Mircea Ţuglea 9 ianuarie 2012 la 23:12  

Bravos! Însă, oricât mă uit pe link-ul pe care l-ai dat, văd că au fost admise 10, şi nu 4 publicaţii (cum zici). Nu înţeleg prea clar ce înseamnă "reviste" - termenul se referă, de obicei, la o "publicaţie periodică". Oricum, e de felicitat ce faceti la Revista Transilvania - şi este exasperant că ea este singura revistă lunară cotată aşa, din Ro!

Radu Vancu 10 ianuarie 2012 la 00:37  

Mulțumesc, Mircea. Da, sunt admise zece, dar numai patru la categoria B, restul de șase la C (care oricum nu-i luată în calcul la promovare.) Criteriile pot fi îndeplinite, după cum se vede - dar trebuie să te ții de ele număr de număr, altfel e totul în zadar.

Radu Vancu 10 ianuarie 2012 la 00:51  

Mulţumim & hai acasă, hai... :)

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS