miercuri, 24 aprilie 2013

Krista Szöcs, lansare la Timişoara




































Primul debutant în volum al Zonei noi a fost, cum se ştie, Anatol Grosu. Cartea lui, epistola din filipeni  (Max Blecher, 2012), a luat premiul Eminescu pentru debut.
Al doilea debutant al Zonei e Krista Szöcs. Cartea ei se cheamă cu genunchii la gură (Charmides, 2013) şi m-aş bucura să aibă un destin norocos, aşa cum merită.
Dacă Anatol venea oarecum dinspre Ioan Es. Pop, Krista vine dinspre Mariana Marin - şi e una dintre marile calităţi ale zoniştilor faptul că seamănă atât de puţin între ei.
Destinul cărţii Kristei are punctul origo la Timişoara - fiindcă acolo va avea loc poimâine prima lansare a cărţii.
Adică vineri, 26 apriliie, de la 19, în Cuib d'Arte.
[Sper ca legendarul strigăt să funcţioneze şi în cazul Kristei: "Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!" :)]

Read more...

marți, 23 aprilie 2013

Doina Ruşti, "Mămica la două albăstrele". Azi, de la 17, la Librăria Humanitas


























Azi, de la 17, la Librăria Humanitas "Constantin Noica" din Sibiu, voi vorbi alături de Andrei Terian despre cel mai recent roman al Doinei Ruşti - Mămica la două albăstrele (Polirom, 2013).
Înainte să plec la Leipzig, am citit cronica Taniei Radu la romanul Doinei Ruşti - şi am avut surpriza să aflu că sunt un fel de figurant în carte.
Aşa că am citit apoi romanul şi cu un interes foarte personal. :)
Despre ce e vorba, aflaţi venind de la 5 la Humanitas.

Read more...

sâmbătă, 20 aprilie 2013

"Alături de Ştefan". Solidarizare cu Ştefan Manasia, luni, de la 10.30, în faţa sediului revistei "Tribuna" din Cluj


Luni dimineaţa, de la ora 10.30, în faţa sediului revistei culturale Tribuna, clujenii sunt chemaţi să se alăture unei mişcări de solidarizare cu poetul Ştefan Manasia, care va fi anchetat de o Comisie disciplinară alcătuită dintr-un corector, un tehnoredactor şi managerul nou al revistei, Mircea Arman. Acesta din urmă a decis anchetarea lui Manasia, după ce în Observatorul Cultural a fost publicată o opinie critică la adresa noii conduceri a revistei Tribuna, semnată de Manasia.
“Sunteți invitați la o întâlnire care-și dorește să transmită, în egală măsură, solidaritatea față de Ștefan Manasia și respingerea categorică a metodelor prin care Mircea Arman înțelege să-și înfăptuiască mandatul de manager al Tribunei. Pentru cei care nu cunosc situația, precizăm că în doar câteva luni acesta a reușit să transforme revista într-una de opinie personală (eludând ședințele de sumar și blocând orice contribuție personală a membrilor redacției), să intre într-un conflict deschis și păgubos cu un număr mare de intelectuali marcanți ai României, să îndepărteze abuziv din consiliul consultativ al revistei mai mulți membri (precum profesorii Ion Vlad și Ion Pop) și, prin atitudine, majoritatea colboratorilor constanți. Urmarea e o regretabilă scădere a calității revistei și pierderea totală a reprezentativității ei pentru mediul intelectual și universitar clujean. Dincolo de această regresie ușor vizibilă din exterior, e vorba de tratamentul umilitor la care sunt supuși membrii redacției, de injuriile, amenințările și totala desconsiderare a valorii și competențelor lor utilizate ca principale instrumente manageriale de Mircea Arman”, sună chemarea de pe Facebook.
Anunţul este popularizat de scriitorul Mihai Mateiu, care, anul trecut a refuzat premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. “E un spirit de gaşcă: scriem unii despre alții, ne dăm premii între noi, ne lăudăm pe toate gardurile. Un cerc al obligaţiilor”, a explicat atunci Mateiu gestul său, într-un interviu pentru ORA de Cluj.
Situaţia la revista culturală Tribuna s-a înrăutăţit în ultimele luni, după ce la conducere a ajuns Mircea Arman, fost membru al PSD. RedacţiadeŞtiri.ro a prezentat pe larg tensiunile dintre redactorii şi noul manger care a renunţat la conţinutul original al revistei în favoarea unor republicări, fără citarea sursei, a unor texte semnate de apropiaţi ai săi.  În acelaşi timp, managerul  şi-a pedepsit angajaţii să culeagă pe calculator manuscrisul academicianului Alexandru Boboc.
Ultima picătură a fost anchetarea poetului Ştefan Manasia pentru o opinie critică publicată în Observatorul Cultural, revistă culturală naţională.

[text preluat de pe redactiadestiri.ro]



Read more...

marți, 16 aprilie 2013

Ştefan Manasia, înfierat pentru delict de opinie!



























Alex Goldiş scrie pe Facebook că luni, de la ora 11, Ştefan Manasia va fi "analizat" în comisia de etică a revistei Tribuna pentru articolul publicat în Observator cultural
Dacă înţeleg bine, "cazul" lui va fi "judecat" de o comisie formată din colaţionist, tehnoredactor plus inenarabilul Mircea Arman. Ceea ce înseamnă că, pe cât se pare, Ştefan Manasia va fi înfierat pentru "delict de opinie" de o comisie a oamenilor muncii.
Dacă Uniunea Scriitorilor vrea să arate că este într-adevăr alături de scriitori, ar trebui să vină în apărarea lui Manasia (indiferent dacă poetul clujean este membru USR sau nu).
Iar Consiliul Judeţean Cluj n-ar trebui să admită ca un angajat al lui să organizeze astfel de procese de intenţie, care atacă în mod direct libertatea de exprimare. Fiindcă, dacă angajatul său Mircea Arman va lua măsuri care limitează libertatea de exprimare garantată de Constituţie, atunci şi CJ Cluj va avea deodată o problemă. Mare.

[Până se decid CJ Cluj şi USR să reacţioneze, noi trebuie să-l facem pe Ştefan Manasia să simtă că nu e singur. Cum anume putem fi solidari cu el, va şti fiecare în parte. Dac-aş fi clujean, lunea viitoare la 11 aş picheta sediul Tribunei.] 

Read more...

vineri, 12 aprilie 2013

Jos pălăria, Ştefan Manasia!

Ştefan Manasia în Observator cultural, despre situaţia aberantă de la Tribuna (Cluj):

"Situația Tribunei este, așadar, disperată. Degradată & degradantă. Sper ca autoritățile județene, guvernamentale să ia o decizie. Și ca solidaritatea breslei (jurnaliști, artiști, scriitori) să se manifeste în continuare. În ce mă pri­vește, atîta vreme cît mai pot da un sens luptei, nu voi părăsi redacția. Mă distanțez însă categoric de vulgaritatea, cinismul, neprofesionalismul dovedite deja din plin (în mai puțin de patru luni de la instalare) de primul manager din istoria Tribunei".

Articolul întreg, vulnera(n)t şi lucid, pe site-ul Observatorului cultural

Read more...

joi, 11 aprilie 2013

Doru Pop, "O telenovelă socialistă", lansat mâine la Sibiu

Atenţiune, atenţiune!
Urmează un comunicat important pentru ţară!

ntrunire socialistă cu Doru Pop la Sibiu

Dragi tovarăşe, dragi tovarăşi şi prieteni,

În data de 12 aprilie, pe la şase (după ce se ia curentul), sînteţi convocaţi la Librăria Erasmus din Sibiu pentru a contribui activ la lansarea romanului O telenovelă socialistă a tovarăşului Doru Pop, apărut de curînd la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format electronic.

Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment istoric puteţi aduce obiecte din Epoca de Aur pentru realizarea gazetei de perete. După lansare, vă veţi primi obiectele înapoi, acestea nu vor fi naţionalizate.

Vor vorbi despre carte următorii tovaraşi de nădejde: Radu Vancu şi Andrei Terian".


Veniţi, privighetoarea va cânta şi vom lupta împreună pentru pace!





Read more...

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS