sâmbătă, 20 aprilie 2013

"Alături de Ştefan". Solidarizare cu Ştefan Manasia, luni, de la 10.30, în faţa sediului revistei "Tribuna" din Cluj


Luni dimineaţa, de la ora 10.30, în faţa sediului revistei culturale Tribuna, clujenii sunt chemaţi să se alăture unei mişcări de solidarizare cu poetul Ştefan Manasia, care va fi anchetat de o Comisie disciplinară alcătuită dintr-un corector, un tehnoredactor şi managerul nou al revistei, Mircea Arman. Acesta din urmă a decis anchetarea lui Manasia, după ce în Observatorul Cultural a fost publicată o opinie critică la adresa noii conduceri a revistei Tribuna, semnată de Manasia.
“Sunteți invitați la o întâlnire care-și dorește să transmită, în egală măsură, solidaritatea față de Ștefan Manasia și respingerea categorică a metodelor prin care Mircea Arman înțelege să-și înfăptuiască mandatul de manager al Tribunei. Pentru cei care nu cunosc situația, precizăm că în doar câteva luni acesta a reușit să transforme revista într-una de opinie personală (eludând ședințele de sumar și blocând orice contribuție personală a membrilor redacției), să intre într-un conflict deschis și păgubos cu un număr mare de intelectuali marcanți ai României, să îndepărteze abuziv din consiliul consultativ al revistei mai mulți membri (precum profesorii Ion Vlad și Ion Pop) și, prin atitudine, majoritatea colboratorilor constanți. Urmarea e o regretabilă scădere a calității revistei și pierderea totală a reprezentativității ei pentru mediul intelectual și universitar clujean. Dincolo de această regresie ușor vizibilă din exterior, e vorba de tratamentul umilitor la care sunt supuși membrii redacției, de injuriile, amenințările și totala desconsiderare a valorii și competențelor lor utilizate ca principale instrumente manageriale de Mircea Arman”, sună chemarea de pe Facebook.
Anunţul este popularizat de scriitorul Mihai Mateiu, care, anul trecut a refuzat premiul pentru debut din partea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj. “E un spirit de gaşcă: scriem unii despre alții, ne dăm premii între noi, ne lăudăm pe toate gardurile. Un cerc al obligaţiilor”, a explicat atunci Mateiu gestul său, într-un interviu pentru ORA de Cluj.
Situaţia la revista culturală Tribuna s-a înrăutăţit în ultimele luni, după ce la conducere a ajuns Mircea Arman, fost membru al PSD. RedacţiadeŞtiri.ro a prezentat pe larg tensiunile dintre redactorii şi noul manger care a renunţat la conţinutul original al revistei în favoarea unor republicări, fără citarea sursei, a unor texte semnate de apropiaţi ai săi.  În acelaşi timp, managerul  şi-a pedepsit angajaţii să culeagă pe calculator manuscrisul academicianului Alexandru Boboc.
Ultima picătură a fost anchetarea poetului Ştefan Manasia pentru o opinie critică publicată în Observatorul Cultural, revistă culturală naţională.

[text preluat de pe redactiadestiri.ro]



2 comentarii:

ROLAND SZEKELY,  22 aprilie 2013 la 16:01  

atentie la pluralul MEMBRII din apel.evident ca stiati ca e MEMBRI in contextul dat

Radu Vancu 22 aprilie 2013 la 20:41  

Aveţi dreptate, o să corectez. Mulţumesc.

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS