vineri, 15 iunie 2012

Istodor: "Razvan Theodorescu in locul lui Patapievici. Sau cum ruginitzii nu se lasa niciodata!"


Preluare de pe blogul lui Eugen Istodor.
Dacă-i adevărat, e revoltător.


Aşadar, spune Istodor:


Razvan Theodorescu in locul lui Patapievici. Sau cum ruginitzii nu se lasa niciodata!

Postat pe Iunie 15, 2012 de Istodor
Patapievici si ICR au facut treaba culturala in citiva ani cit Romania in 50. Patapievici si ICR-ul sint astazi prada politica usoara. Din surse personale, omul dorit in fruntea ICR este Razvan Theodorescu. Omul lui Ion Iliescu, sef TVR, sef la Cultura. Ins cu ceva glagorie in cap, dar fara initiative personale, neam de sluga decit fiu al constructiei, admirator al depasitilor: Paunescu, Sararu, Buzura si a altora cu penelul tocit si  expirat. Gura mare, cap patrat. Genul periculos: stie cultura, dar nu-i foloseste la nimic.
Stiu ca Patapievici si Mihaies v-au complexat cultural, v-au zis-o verde-n fatza, au tzinut fanatic cu Basescu, dar cit de complexatzi putetzi fi ca sa nu depasitzi orgoliul meschin, rautatea.
Pentru ceea ce au facut la ICR, merita sa ramina! Ne-au facut un bine, fraierilor!


8 comentarii:

Radu Vancu 15 iunie 2012 la 10:59  

Spre stupoarea mea, există vizionari care preconizau asta din 11 mai - vedeţi comentariul de la textul lui Dan Perjovschi:

http://www.revista22.ro/batman-spiderman-pontaman-14970.html

biancas,  15 iunie 2012 la 13:11  

Draga Radu,

Uneori, mai binele este dusmanul binelui, in registrul in care orice exagerare dispare, pina la urma, in propria-i exasperare. :-)) Na, ca fac si rime.
Te inseli/va inselati cu privire la Razvan Theodorescu. Nu la capitolul versatilitate politica, ci in ceea ce priveste cultura si pregatirea lui. Care este imensa, de o mare acuratete si de o viziunea pe masura. (By the way, citi dintre voi i-ati citit cartile?). Eu l-am avut profesor, i-am avut (profesori!) de altfel, si pe Andrei Plesu, sau Daniel Barbu. De Plesu nu comentez, este cel mai vizibil din acest punct de vedere - si cel mai talentat ca scriitor :-)), absolut seducator -, dar si in privinta lui Barbu nu pot spune altceva decit ca bagajul lui cultural este... uluitor.
Din acest punct de vedere, cu toate derapajele politice, de care, vai, nu-i scutit nici Patapievici, eu as pastra proportiile corecte si as spune ca e o greseala sa-l ataci pe unul pe exact acelasi criteriu prin care vrei sa-l sustii pe celalalt, diminuindu-i statura intelectuala. TOTI sunt oameni de o cultura cum greu mai intilnesti in ziua de azi, ba chiar de un rafinament cultural care pare astazi, in vacarmul unei agore atit de individualizata incit nu mai poti distinge indivizii insisi, din ce in ce mai blurata, spre care ma uit cu o nostalgie funebra, ca si cum purtatorii acestei culturi ar fi morti. Este, evident, un reflex de autoaparare, pentru ca prea ma doare inima, cunoscindu-i, sa vad in ce masura ii orbeste si ii deformeaza ambitia sau naivitatea politica. Am ramas, sincer iti spun, complet siderata de declaratiile lui Patapievici cu privire la Geoana si la ce casete are Basescu. Pohohoftim? L-am iubit si admirat patimas pentru declaratiile din "Politice", cu antologica, de-acum, "poporul roman este radiografia fecalei", pentru ca vedeam acolo o iubire exasperata de neputinta si o revolta aproape duioasa in amaraciune, pentru ca sa decada la nivelul unor mondenitati oteviste. Incredibil.
Cred ca Razvan Theodorescu nu este potrivit sa preia ICR-ul nu pentru ca este ruginit, sau, mai grav, nu stie cum sa-si gestioneze propria "cultura". Asta e o infamie, gratuita ca toate infamiile.
Cred, mai degraba, ca un medievalist ce este, ca nu mai rezoneaza foarte acut, - daca a facut-o vreodata - foarte deschis la curentele contemporane. In orice caz, daca va fi numit, si va lasa echipa de acolo sa-si faca treaba, nu anvergura lui culturala va fi argumentul contra. Sigur, si eu cred ca solutia ar fi sa ramina Patapievici in continuare, sau, in orice caz, sa fie ascultat - in cazul in care chiar doreste sa-si termine mandatul si sa se retraga, cum a declarat - daca propune el pe altcineva.
Revoltatoare ramin, insa, in continuare, manevrele prin care USL-ul "epureaza" institutiile - aici sunt perfect de acord cu Istodor.
Din pacate, clasa noastra politica e sub orice critica. Iar zilele astea, groaznic, un alt om pe care-l iubeam si-l admiram - Mircea Diaconu -, da cu mucii in fasole la modul incredibil de penibil. Eu stiam ca numai puterea absoluta corupe absolut. Acum vad ca pur si simplu corupe absolut.
Scuze ca m-am intins ca brinza la prajit. Da' vroiam sa spun.

Bianca

Radu Vancu 15 iunie 2012 la 13:20  

Dragă Bianca,

Ai perfectă dreptate în ce priveşte statura culturală a domnului Răzvan Theodorescu.
Dar, ca şef de instituţii, şi-a dovedit deja de două ori incompetenţa: la TVR şi la Cultură. De ce ar trebui să-şi dea măsura nepriceperii manageriale şi la ICR (dac-o fi reală informaţia lui Istodor), zău că nu înţeleg.
În plus, după cum spui, "ca un medievalist ce este, nu mai rezoneaza foarte acut, - daca a facut-o vreodata - foarte deschis la curentele contemporane".
Cât despre Mircea Diaconu - am făcut deja un comentariu pe FB la comentariul lui absolut siderant: "Până acum ICR avea o politică indepe… nu știu… treaba lui… în fine… nu dădea socoteală nimănui. Am avut discuții foarte ample cu Andrei Marga și concluzia a fost că și ICR trebuie să cânte în același cor”.
Comentariul meu pleca de la replica faimoasă din "Filantropica": "Mâna întinsă care nu spune o poveste nu primeşte pomană". Constatam că, după ce şi-a primit pomana, mâna întinsă poate deveni pumn. În gură.
Din păcate, cred că nu mă voi mai putea uita la "Filantropica" multă vreme de acum încolo.

Cu, iată, deplin acord,
Radu

Carmen 15 iunie 2012 la 20:35  

Unii nu stie cand sa se retraga,ceea ce mi se pare destul de neplacut, lipsa de maturitate parerea mea...

Bogdan 15 iunie 2012 la 20:47  

Mda, ar fi, într-adevăr, printre cele mai stupid-politice alegeri. Pariul meu cu rezultatul schimărilor este următorul: va urma un discurs populist cultural, vor fi aduse masei iarăşi în atenţie "ereziile" reprezentate de arta contemporană şi promovate de ICR, totul sub deviza "acum ne vom recupera identitatea naţională pe care reacţionarii internaţionalişti au incercat să ne-o distrugă", apoi masei i se va flutura sub nas restauraţia, o horă cu Eminescu, Păunescu, ouă încondeiate şi, desigur, căluşari.

Bogdan 16 iunie 2012 la 08:04  

Well what do you know, deja se materializezea ce ziceam în comentariul anterior, referitor la discursul populist cultural care va urma şi deviza "recuperării naţionale" care va fi subiectul central: http://www.contributors.ro/cultura/inapoi-la-epoca-de-piatra-pontocronism-si-protocronism/

Camelian Propinatiu 16 iunie 2012 la 13:09  

Razvan Theodorescu a condus TVRL spre Mineriada, insa e in consens de gust cu dna Zoe Petre la statuia lui Traian.

Radu Vancu 16 iunie 2012 la 15:42  

Carmen: Aşa e - să mai aşteptăm aşadar un pic, poate domnul Răzvan Theodorescu va ajunge în sfârşit la vârsta maturităţii. :)

Bogdan: Uf, din păcate cred că ai perfectă dreptate. :(

Camelian Propinaţiu: Marile spirite se aseamănă, nu-i aşa? :)

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS