vineri, 5 iunie 2015

Scrisoare deschisă a redactorilor Film Menu către prof. univ. dr. Florin Zamfirescu

Am primit de la redacția Film Menu textul de mai jos, spre publicare.
Sunt solidar cu ei. Găsesc felul în care se comportă conducerea UNATC inadmisibil. (R.V.)


În ediția online a ziarului Ring din data de 2.06.2015, domnul Florin Zamfirescu a declarat: „Revista «Film Menu», pe care el a condus-o (n.a. – lect. univ. dr. Andrei Rus), a devenit de propagandă homosexuală. Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu’ la şcoală! Înţeleg să fim toleranţi, dar cei mai intoleranţi sunt ei. Ei spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali. Bun! Pot să spună orice, n-am nimic, dar nu la clasă dom’le, nu în universitate! Păi, el a făcut nişte prostii mari de tot. A pornit cu nişte afirmaţii gen fiţi homosexuali, fiţi lesbiene fetelor, pentru că nu vă opreşte nimeni. Conducerea şcolii a luat atitudine şi a chemat Comisia de Etică”.

Revista Film Menu, înființată în anul 2009, coordonată de lect. univ. dr. Andrei Rus și editată de studenți ai Facultății de Film, nu face „propagandă homosexuală”. Dorim să clarificăm următoarele aspecte:

1. „A face propagandă homosexuală” este un nonsens, deoarece ar presupune ca cel asupra căruia se folosesc așa-zisele metodele de persuasiune să-și poată într-adevăr schimba orientarea sexuală. 

2. Homosexualitatea nu este o doctrină politică, religioasă, o teorie sau o opinie ce necesită adepți pentru a putea fi obiect de propagandă. 

3. Mișcarea LGBT (pe care domnul Florin Zamfirescu o asociază, cel mai probabil, cu „propaganda homosexuală”) este una de natură socială, menită să obțină drepturi egale din punct de vedere constituțional pentru minoritățile sexuale și să combată prejudecăți în legătură cu acestea. 

4. Revista Film Menu este o revistă de cultură cinematografică. Scopul revistei este în primul rând de a oferi studenților Facultății de Film o platformă de formare profesională în domeniul criticii și teoriei de film. Revista se adresează unui public cinefil căruia încearcă să-i ofere instrumente de analiză a filmelor. De-a lungul timpului, am discutat atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al teoriilor sociale contemporane diverse tematici, printre care menționăm: auteurism, cinema underground, film documentar, melodramă, cinema african, sexualitate în cinema, cinema minimalist, cinema angajat, cinema mut, filme de serie B, cinema portughez contemporan, cinema românesc clasic, queer cinema, cinema feminist, realism socialist în cinema și cinema hollywoodian clasic. Abordarea niciuneia dintre aceste tematici nu echivalează cu a face propagandă de niciun fel. Punem la dispoziția publicului un link către blogul revistei Film Menu, unde revista poată fi citită online și descărcată. (www.wordpress.filmmenu.com)

5. Respingem categoric afirmația domnului Florin Zamfirescu, conform căreia „Ei (n.a. membrii redacției Film Menu) spun că noi, care suntem heterosexuali, suntem anormali.” și îl invităm pe domnul Zamfirescu să ne ofere exemple clare din revistă care să îi susțină observația. 

De asemenea, domnul Florin Zamfirescu afirmă că în urma presupusei „propagande homosexuale”, pe care lect. univ. dr. Andrei Rus ar fi făcut-o în spațiul universitar în timpul cursurilor, conducerea UNATC ar fi sesizat Comisia de Etică a universității. În realitate, Comisia de Etică a UNATC a fost sesizată de președintele Senatului UNATC, prof. univ. dr. Sergiu Anghel, acuzându-i pe lect. univ. dr. Andrei Rus și pe lect. univ. dr. Andrei Gorzo, că ar fi vehiculat în spațiul public „informații neadevărate menite să creeze un curent de opinie defavorabil instituției, entităților de conducere sau persoanelor aflate în funcții de conducere”. În cadrul unei discuții publice dintre președintele Comisiei de Etică a UNATC, prov. univ. dr. Ștefan Velniciuc și studenți sau absolvenți ai universității indignați de maniera abuzivă prin care Comisia de Etică a votat desfacerea contractului de muncă al lui Andrei Rus, președintele Comisiei nici nu a enumerat presupusele neadevăruri vehiculate de Andrei Rus, nici nu a motivat respectiva decizie a comisiei. 

Considerăm că nu am adus universității niciun fel de prejudiciu de imagine, care să pericliteze procesul de admitere, așa cum afirmă domnul Zamfirescu când spune „Păi, noi avem viitori candidaţi care, la rândul lor, au părinţi. Dacă ăia citesc aşa ceva, n-o să mai vină nici dracu’ la şcoală!”, ci, dimpotrivă, că am contribuit la creșterea popularității și vizibilității universității prin proiectele pe care le-am derulat. 

Având în vedere cele explicate mai sus, așteptăm ca Senatul UNATC să sesizeze Comisia de Etică a universității, așa cum a făcut-o în cazul lect. univ. dr. Andrei Rus, și în cazul neadevărurilor vehiculate de domnul Zamfirescu în ziarul Ring la adresa studenților implicați în proiectul UNATC, Film Menu. 

Bianca Bănică, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Sabina Bălan, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Raluca Durbacă, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Oana Ghera, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Mihai Kolcsár, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Ioana Moraru, student anul III, secția Comunicare Audiovizuală
Maria Cârstian, student anul II, secția Comunicare Audiovizuală
Anca Tăbleț, masterand anul I, Filmologie
Andreea Mihalcea, masterand anul I, Producție
Andrei Luca, masterand anul II, Filmologie
Gabriela Filippi, doctorand anul I
Iulia Voicu, doctorand anul I
Tudor Jurgiu, doctorand anul 2
Alexandru Vizitiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2014
Anca Buja, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Lavinia Cioacă, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Diana Mereoiu, absolvent Comunicare Audiovizuală 2013
Georgiana Madin, absolvent Comunicare Audiovizuală 2012
Andra Petrescu, absolvent master Filmologie 2012
Teodora Lascu, absolvent Regie 2011

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS