vineri, 24 iulie 2015

Andrei Pleșu în librărie. Filmul evenimentelor

Circulă de ieri în mediul virtual și pe fluxurile de știri o relatare care-i așază pe Andrei Pleșu și Gabriel Liiceanu într-o postură cel puțin stânjenitoare; pe scurt, lucrurile stau după cum urmează:

- lui Andrei Pleșu i se reproșează că, ofensat întrucât nu a fost recunoscut de o librăreasă din lanțul Humanitas, l-a sunat pe Gabriel Liiceanu pentru a se plânge de tratamentul lipsit de cuviință (comițând astfel păcatul vanității);
- lui Gabriel Liiceanu i se reproșează că a reprimandat-o excesiv pe biata librăreasă, dând-o chiar afară (comițând astfel păcatul violenței față de aproapele său).

Narațiunea e din capul locului greu de crezut, domnul Andrei Pleșu e chiar un domn, în înțelesul vechi și recesiv al cuvântului, și n-ar putea juca într-un astfel de film. Așa încât e limpede că prima mea reacție a fost una de genul: „Andrei Pleșu nu putea face așa ceva, hai să vedem ce s-a întâmplat de fapt.”
Cum librăria în cauză e din Ardeal, cum tot Ardealul e un târg micuț în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, firește că am ajuns în scurtă vreme să reconstitui filmul evenimentelor.
Pe care o să-l contrag mai jos.

Dar, înainte de asta, vreau să spun din capul locului lucrul care mă va face antipatic multora:  

Andrei Pleșu e, cum era de așteptat, nevinovat.
Și, prin consecință logică, și Gabriel Liiceanu e nevinovat.
(Asta s-ar putea să mă facă și mai antipatic, firește. :) )

Iată, așadar, filmul evenimentelor:

1. Andrei Pleșu intră în librărie, cumpără cărți, merge la casă. Cei doi librari îl recunosc și nu prea, li se pare că nu-i chiar analogonul mimetic perfect al figurii de pe sticlă, se jenează să-l întrebe pentru a nu crea situații neplăcute, în fine, cert e că recunoașterea e ratată. Dl Pleșu plătește, reducerea nu i se aplică, dl Pleșu pleacă liniștit acasă.

2. Unul din cei doi librari îi comunică unei persoane din conducerea librăriei că are impresia că Andrei Pleșu a trecut pe acolo, dar nu e sigur de asta.

3. Abia aici se încâlcește treaba: persoana în cauză din conducerea librăriei, să-i spunem X, avea o relație tensionată cu celălalt librar, de fapt librăreasa în cauză - să-i spunem Y. Am făcut destule evenimente împreună cu X și cu Y, îi apreciez pe amândoi, sunt oameni muncitori și dedicați meseriei lor, pasionați de literatură ca puțini alții, dar se întâmplă ca ei reciproc să nu aibă o bună relație. Se întâmplă adesea așa, cunoaștem toți destule situații.
Ei bine, chestiunea litigioasă care a cauzat tot scandalul acesta disproporționat e următoarea: X i-a transmis librăresei Y că i se va face un referat întrucât nu l-a recunoscut pe Andrei Pleșu și nu i-a aplicat reducerea cuvenită.
Povestea cu Pleșu care l-ar fi sunat pe Liiceanu, care ar fi sunat mai departe ș.a.m.d., a fost inventată în acest context, ca argument suplimentar pentru necesitatea sancționării.

4. Librăreasa Y e indignată de reacția colegei ei și dezamăgită de așa-zisa reacție a lui Andrei Pleșu (pe care n-avea atunci motive să nu o considere adevărată); decide să-și dea demisia.

5. În acest moment de indignare și dezamăgire, Y e sunată de prietena ei, Petronela Rotar; întrebată de ce e atât de deprimată, îi povestește ce credea că se întâmplase.

6. Petronela Rotar reacționează, scriind relatarea cunoscută de pe blogul ei.

7. Toate mediile anti-Pleșu, anti-Liiceanu etc. difuzează știrea în forma de asemenea cunoscută.


Cam asta e povestea.
După cum se vede:

a) telefonul cu pricina n-a existat niciodată;
b) Andrei Pleșu e complet nevinovat; ba chiar și Gabriel Liiceanu, oricât de incredibil ar părea, e complet nevinovat;
c) mediile anti-GDS, anti-Humanitas etc. sunt la fel de vigilente ca întotdeauna. După ce i-au reproșat decenii la rând lui Andrei Pleșu că e prea domn, ba chiar prea boier, acum exultă cu prima ocazie că prea e necioplit și n-are maniere. Consecvență logică à la roumaine, de.

1 comentarii:

brod 7 august 2015 la 14:09  

ca-n bancul de la radio erevan: și nu i s-a dat, ci i s-a furat...

Trimiteți un comentariu

Statistici

  ©Radu Vancu - Sebastian în vis - Template by Dicas Blogger.

SUS